Osebergdrakta

Sagaen

Ideen bak drakta har utspring i min drøm om å få lage noe inspirert av vikingtida, middelalderen og arkeologiske funn fra den tiden. Fasinasjonen for vikingtiden og middelalderen har vært der siden jeg var liten, så dette er noe jeg har ruget på lenge.


Mange år gikk med til å leke med designet av drakta og hvordan jeg kunne sette sammen broderiene, silkefragmentene, brikkebåndene og de vevde stoffene i Osebergfunnet til en festdrakt som passer for vår tid.
Det ble mye lesing, tegning og testing de før det til slutt ble et produkt jeg kunne stå inne for. 

Min Historie


Bildet er av meg som 11 åring. Klar for karneval i mormors gamle persienner. Veldig stolt av middelalderkjolen moren min har sydd, så jeg kan få være Prinsesse Kristina av Tunsberg for en dag.


Dette var nok bare starten på historien. Interessen for historien og tekstilhåndverk har bare vokst med årene. Etter "pliktskolen" blei det 3 år på ESMOD i Oslo og diplom i både fashion design og modelisme. I 2000 prøvde jeg meg på litt nerding på IT-Akademiet. Men selv med nytt diplom og tittel (Webmaster - ganske fancy) var det mer klesdesign som frista mest. IT-enkelmannsfirma (det het det den gangen) mitt blei til brudesalong og freelance-designer firma og da var det ingen vei tilbake.

Først egne brudekjolekolleksjoner og masse design av arbeidstøy og profileringsklær og så egen brudesalong i by'n.


Siden det ikke er systuer på annehvert hjørne tok det ikke lang tid før de første design og tekstil elevene på Færder VGS kom innom for å spørre om å få være utplassert i min brudesalong med systue.



Det må man jo si ja til og da måtte jeg plutselig stille med oppgaver som passet til pensum, ikke bare spretting av sømmer! Og det var da jobben med å ferdigstille Osebergdrakta fikk ordentlig fart på seg. Det er jo måloppnåelse og masse å lære i hele arbeidet med å lage en sånn drakt.
Jeg var veldig heldig som fikk en elev innom som etter skolen ville være lærling hos meg og som i tillegg hadde masse stå på mot og syntes at det var moro med noen utfordringer. Når vi hadde snekra sammen drakta fant vi ut at neste skritt måtte være Tønsberg Middelalderfestival og da var det ingen vei tilbake. Med god hjelp av verdens snilleste og flinkeste far laget vi vikingtelt og en masse greier (som vi bare måtte ha) for å få stilt ut og vist fram drakta opp på Tallak. Og når vi hadde jobba så mye kunne vi like godt fortsette reisen.


Nytter ikke å reise til Stiklestad eller Gudvangen for å selge kurs i Tønsberg, så da måtte vi ha flere varer. Resultatet av dette blei en liten kolleksjon med vikingklær, masse brikkebånd, egen keramikk (hadde jo egen superflink keramiker i systua på salongen), nålebundne luer, brikkevev brikker og masse mer.


Historien slutta ikke der, for interessen for mer enn bare tekstilfaget og tekstilhistorien er tent. Lærlingen og jeg slang oss på vikingguidekurs på Midgard Vikingmuseum. Etter en vinter med foredrag og formidlingskurs hadde vi begge diplom på at vi er kapable til å guide Vikingveien i Vestfold i lomma. Tida flyr og lærlingen har bestått svenneprøven og er snart ferdig med sitt masterstudie på NMBU og selv har jeg endelig begynt på min bachelor i historie fra USN.


Osebergdrakta var starten på en ny og spennende reise, som jeg håper fortsetter å være full av kreativitet, skaperglede, ny kunnskap og nye bekjentskap.

Håper det er flere som vil være med på reisen.


Mine ønsker


Pandemien og noen utfordringer i det private har satt bremsene på utviklingen av firma mitt, men jeg håper å komme meg ovenpå igjen snart. Brudesalongen måtte stenges under pandemien. Litt rart å ikke være "hun brudedamen" lenger og det krever en del endringer i hverdagen både for meg personlig og for bedriften, men den nye bedriften begynner endelig å ta form.


Vi var i god gang med kurs i søm av Osebergdrakta og mindre kurs i de spesifikke tekstilteknikkene før pandemien. Håpet var å ha det første kurset etter pandemien i gang fra høsten 2023, men det lot seg dessverre ikke gjennomføre. Så nå er målet å få lagt ut datoer for en del mindre kurs i søm av vikingklær for vår 2024 og så starte opp igjen kurs i Osebergdrakta fra høsten 2024.
Jeg syns det er veldig givende å få lære bort disse gamle teknikkene til små og store håndverkere og gleder meg veldig til å sette igang igjen.

Kolleksjonen min med vikingklær basert på funn er også i endring. Jeg er på jakt etter gode produsenter og holder på med utarbeidelse av forbedra spesifikasjoner og mønster til de plaggene som allerede er i kolleksjonen og nye plagg/størrelser. Det har jo vært mest fokus på barnetøy og dametøy, men målet mitt er at alle vikingentusiaster (og etter hvert middelalderentusiaster) der ute skal få kle seg i gode, "så riktig som mulig" historiske klær.
Og til de som gjerne vil sy litt selv, men ikke har kunnskapen for å klare å lage mønster selv, skal alle plaggene få gode isntruksjoner og mønster. Etter hvert som mønstre og instruksjoner er klare blir de lagt ut i netthandelen sammen med alt man trenger for å mekke de selv. Og er man usikker på klipping blir flere av plaggene , i tillegg til Eura serken (som allerede er i salg), mulig å kjøpe ferdigklipte, klare for å sys sammen med søminstruksjoner. En "flatpakka" variant, i tråd med IKEA-ånden, med instruksjoner for både symaskin og håndsøm.


Det skal bli både godt, gøy og utfordrende å fortsette å utvikle konseptet. Jeg gleder meg til ny sesong med "sigøynerliv" og masse ull og lin. 




Håper vi sees på marked

Kom en tur innom teltet om vi er i de samme traktene, sjekk ut netthandelen eller avtal et møte i studio i Tønsberg
(der er det forresten skikkelig kaffe og te også :) )