Sagaen

VÅR SAGA

En levende drakt inspirert av middelalder og vikingtidens drakter,

med broderier, bånd og håndverk basert på de

arkeologiske funnene i Osebergskipet.

OSEBERGDRAKTA

Ideen bak drakta har utspring i min drøm om å få lage noe inspirert av vikingtid og arkeologiske funn fra den tiden. Fasinasjonen for vikingtiden og middelalderen har vært der siden jeg var liten, så dette er noe jeg har ruget på lenge.

Mange år har gått med til å leke med designet av drakta og hvordan jeg kunne bruke broderiene, silkefragmentene, brikkebåndene og de vevde stoffene i funnet i en drakt som passer for vårt århundre. Det har blitt mye lesing, tegning og testing de siste årene. Som den einstøingen jeg er, har jeg rotet rundt i materialene alene lenge før jeg introduserte ide og tegninger for andre.

For noen år siden var jeg så heldig å få en fantastisk lærling i kjole- og draktsyerfaget med på laget. I tillegg til søm av brudekjoler, har mye av tiden hennes blitt brukt på drakta. Med henne på laget fikk vi fart på produksjonen av den første drakta.

Og i mai 2016 deltok vi på vår første festival. Med hjemmemekka vikingtelt og særs sparsommelig med passende utstyr troppa vi spente opp på Tønsberg Middelalderfestival. To somre og noen festivaler senere er vi på utkikk etter passende firmabil. Godt jeg er gammal nok til at jeg har førerkort klasse C1!


Vi har truffet mange fantastiske og kunnskapsrike mennesker og lært masse nytt etter at vi ”dro ut på tur” og vi gleder oss til mange somre med vikingteltliv fremover.


I tillegg er vi i god gang med kurs. Vi holder kurs i søm av festdraktene og mindre kurs i de spesifikke tekstilteknikkene. Det er veldig givende å få lære bort disse gamle teknikkene til små og store håndverkere.


Vår egen kolleksjon med vikingklær basert på funn er også godt i gang. Denne kolleksjonen er ment for alle vikingentusiaster der ut, som har lyst til å kle seg opp for å dra på for eksempel festival. Til de som gjerne vil sy litt selv, men ikke har kunnskapen for å klare å lage mønster selv, lager vi i tillegg alle plaggene i tråd med IKEA-ånden. Ferdigklipte klær, klare for å sys sammen med søminstruksjoner. Vår egen flatpakka variant med instruksjoner for både symaskin og håndsøm.


Historien slutter nok ikke her for interessen for mer enn bare tekstilhistorien er tent. Med bestått vikingguidekurs i lomma og en studie i historie på Høgskolen i Bø kan det se ut som om dette bare er starten på noe nytt og spennende.

Håper det er flere som vil være med på reisen.


ABONNER


Få oppdateringer på nyhetene og de neste eventene våre.

 
 

KURS

I våre lokaler i Kammegaten 3 holder vi kurs i søm av draktene, veving av brikkebånd, nålebinding og andre tekstilhåndverksteknikker.

Draktkurs


Vil du sy din egen Osebergdrakt? Vi vil gjerne få lov å lære deg hvordan.

Ta kontakt på post@osebergdrakten.no, ring oss på 416 97 823 eller følg med på Facebooksiden vår for kommende arrangementer.

Teknikkkurs


Vil du lære å brikkeveve, nålebinde eller btodere som vikingene?

Vi vil gjerne få lov å lære deg hvordan.

Ta kontakt på post@osebergdrakten.no, ring oss på 416 97 823 eller følg med på Facebooksiden vår for kommende arrangementer.