Osebergdrakta

SERK
Dame

På dette kurset får du en enkel innføring i serkens historie, tidsriktige  sømteknikker, verktøy, tekstiler, snitt og materialbruk.
Vi måler og klipper serkene og syr så langt vi kommer i løpet av helgen. Resten blir hjemmelekse til "pluss-dagen", hvor vi avslutter prosjektene og skryter hemningsløst av det vi har oppnådd.

1 helg + 1 dag | KR 4900

Neste kurs:

Den klassiske kvinnedrakten i vikingtida består av en linserk med en ullkjole over.


Målet er at alle deltagerene på kurset klarer å bli ferdige med å klippe og sy hver sin serk. Alle får innføring i både håndsøm og maskinsøm. Jeg går igjennom sting/sømmer som er dokumentert brukt i vikingtida, men dere velger selv om dere vil sy plagget for hånd eller med maskin. Vi går også igjennom sømmer på maskinen og måter å sy sammen plagget på som ser tidsriktige ut.
Ingen grunn til panikk her altså, og før vi starter å sy på plagget syr vi også opp prøvelapper på de sømmene/stingene/teknikkene vi skal bruke. 


Jeg legger til rette for at alle skal få ta ut sin indre viking i det omfanget de selv ønsker. Vi kommer alle inn i dette med historie og søm med forskjellige forventninger og forkunnskaper. Det er viktig for meg at alle skal komme i mål med plagget sitt og samtidig kose seg med jobben.


I løpet av helgen skal vi være godt i gang med å sy plagget. De som syr på maskin kan hende blir ferdige i helga, men for de som syr for hånd tar det nok litt mer tid. Derfor er det satt opp en 4de dag en tid etter helgesamlinga for at alle skal få jobbet hjemme med plagget sitt. Den 4de dagen går vi over plaggene, gjør de helt ferdige om det er noen småting som mangler og snakker litt om hvordan man kan gjøre plagget mer personlig og hvordan vi på beste måte tar vare på plaggene.


Deltakerene får et kompendium med tekst og bilder/skisser av det vi skal gå igjennom i løpet av kurset.


Tekstilene vi skal sy på er av ull eller lin (andre vekstfibre som nesle kan også brukes). Her kan dere enten ta med noe dere har liggende (som bare måtte være med hjem fra et marked) eller dere kan kjøpe materialer av meg. I så fall er det fint om dere enten sjekker netthandelen eller kontakter meg via kontaktskjema i god til før kurset slik at vi har tøystykket klart til kursstart.


Jeg har syredskaper, tidsriktige og moderne, for salg, men det er også mulig å låne på kurset eller ta med eget. Opplysninger om dette vil du få i god tid før kursstart.


Jeg stiller med mønsterark som du kan låne,  men ønsker du å lage fler plagg kan du kjøpe mønster og sømbeskrivelser til flere modeller. I tillegg finner du i netthandelen gratis mønstre på diverse småting du kan sy av restene.


 Agenda:
• Enkel innføring i vikingtids-drakthistorie
• Vurdering av hvilke tekstiler/fibre som egner seg til hvilken type plagg og modeller.
• Litt om fremstilling av tekstiler i vikingtida
• Gjennomgang av ulike redskaper som egner seg til materialet vi skal sy i
• Praktisk opplæring i hvordan det er lurt å plassere mønsterdeler og råd om utnyttelse av tekstilet
• Praktisk opplæring i å klippe og å sy ditt valgte plagg
• Opplæring i ulike sømmer som egner seg til de forskjellige produktene
• Individuell veiledning i prosessen med å sy eget plagg
• Litt om hvordan du kan gjøre ditt plagg personlig.
• Råd om stell og vedlikehold av plagget ditt.
• Hva kan du bruke restene til?

Målgruppe for kurset:
Alle som ønsker sykurs i å sy historiske plagg fra vikingtida

Forkunnskaper:
Ingen krav til forkunnskaper

Gleder meg til å se deg på kurs